Finska savna

V klasični finski savni se povprečna temperatura giblje okoli 80 stopinj Celzija, zato je priporočljivo, da en obisk traja od 5 do največ 20 minut, odvisno od posameznika. Zrak v prostoru je zelo suh – relativna vlažnost namreč ne preseže 15 odstotkov.

Finska savna je z lesom obit prostor, kjer se nahaja peč z vročimi kamni, po katerih polivamo vodo, odišavljeno z različnimi eteričnimi olji, in tako povečamo temperaturo.

Pozitivni učinki finske savne se kažejo v: pospešeni presnovi, sproščanju mišic, krepitvi srca in ožilja, odpravljanju kožnih bolezni, preprečevanju celulita, ugodnem vplivu na gibalni sistem, blažitvi stresa.

POMEMBNO: Med enim in drugim obiskom savne je potreben 15-minutni odmor.

Turška savna

Za turško savno je značilna temperatura okrog 50 °C in visoka vlažnost (tudi čez 100 %), zato ji mnogi pravijo kar mokra savna.

Ravno zaradi tega je parna turška savna zelo učinkovita pri čiščenju kože, kar sploh dekleta zelo rada slišimo. Dodaten učinek dosežemo s solnim pilingom (z različnimi vonji in dodatki zelišč), ki odstrani odmrlo kožo, saj para odpre pore in na naraven način pospeši čiščenje kože. Prav tako blagodejno vpliva na dihalne poti, podobno kot pri inhaliranju, ki ga mnogokrat priporočajo tudi zdravniki.

Pozitivni učinki turške savne se kažejo v: prečiščevanju kože, pospešitvi krvnega obtoka, sprostitvi mišic, vsesplošnemu prečiščenju telesa, blagodejnemu vplivu na dihalne poti. Toplota sprosti telo, odpre kožne pore in s tem pripomore k naravnemu čiščenju kože, ki postane nežna in gladka.

Infrardeča savna

Infrardeča (IR) savna je v zadnjem času vedno bolj razširjena in zaželena zaradi varnosti, udobja in učinkovitosti.
Infrardeča savna deluje globinsko, sprošča napetost in pregreje telo. V infrardeči savni so vgrajeni grelniki, ki sevajo infrardečo svetlobo. Ta energija je enaka infrardečemu žarčenju, ki ga oddajata sonce in človeško telo. IR-žarki prodrejo v telo, pospešujejo kroženje krvi, zvišajo telesno temperaturo in povzročajo znojenje. Človek infrardečo svetlobo zaznava kot toploto.

Pozitivni učinki IR savne se kažejo v: zmanjšanje utrujenosti, odprava stresa, fizična in psihična sprostitev, poveča se elastičnost in prožnost kože, poškodovane mišice in vezi se hitreje obnavljajo, poveča se cirkulacija krvi, vitalnost in upočasnjuje se staranje.

POMEMBNO: Bistvo infrardeče savne je, da pri temperaturi 40 do 60 stopinj Celzija dosežemo 2- do 3-krat večji učinek na telo kot v finski savni pri temperaturah od 75 do 85 stopinj Celzija.

Bio zeliščna savna

Bio zeliščna savna je kombinacija suhe in parne savne v enem. Od navadne finske savne se razlikuje po tem, da ima vgrajeno posebno Bio peč s parnim uparjalnikom. Temperatura zraka v njej je med 40 in 50 stopinjami Celzija, zračna vlaga pa od 60- do 65-odstotna.
V zeliščni savni se zelišča, kot so kamilica, sivka, evkaliptus, meta, prek nežne pare počasi izločajo v prostor in sproščajo preobremenjen živčni sistem ter prenapete mišice, blagodejno pa vplivajo tudi na dihala.

POMEMBNO: Zaradi nižjih temperatur je zeliščna savna idealna za tiste, ki ne prenašajo visokih temperatur.